Форум для мамочек Бреста

Объявление

Инклюзивный центр Авокадо

Информация о пользователе

Привет, Гость! Войдите или зарегистрируйтесь.

Вы здесь » Форум для мамочек Бреста » Школьная скамья » Беларуская мова: помощь в освоении родного языка

Беларуская мова: помощь в освоении родного языка

Сообщений 151 страница 180 из 232

151

.

Отредактировано Irina (31-01-2015 11:17:49)

0

152

ksanka написал(а):

Дзяўчаты, хто быў сёння на занятках, растлумачце мне дамашняе заданне, калi ласка.

ksanka, Irina. Заданне да заняткаў:

1. Намаляваць нейкую істоту. Гэта можа быць любімая жывёла, чалавек ці нехта зусім-зусім фантастычны. Гэта і будзе вандроўнік.

2. Даць вандроўніку імя. Падпісаць.

3. Пакласці ў каробку, можна з-пад абутку.

4. Прынесці на занятак.

Сёння падарункаў класці не трэба. Я раздам заданні (яны будуць творчымі, на развіццё маўлення і фантазіі). У кожным з заданняў удзельнічае вандроўнік. Дзеці абмяняюцца каробкамі. Дома выконваем заданне, кладзем невялічкі падарунак, які вандроўнік прывязе наступнаму ўдзельніку. На наступных занятках перадаем каробкі далей. Кожны атрымлівае новае заданне і падарунак. І мае магчымасць прачытаць, як выканалі папярэдняе заданне іншыя дзеці.

Сёння пачнем гульню.

А далей-- віктарына ад мінскага госця з раздачай паштовак, кніжак ды дыскаў.  :flag:

Отредактировано Вясёлка (31-01-2015 12:39:53)

+2

153

Вясёлка
Большое Вам спасибо за такое нужное дело которое Вы делаете для деток, и не только деток ))!
Мой ребенок в восторге от занятий! Хоть и не понимает пока многого, но ждет каждого занятия. :)
Для меня самое важное, чтобы ребенок полюбил мову и культуру Беларуси. Знания какие-никакие и в школе получил бы, но такую атмосферу, как на занятиях, наврядли. У меня самой очень интересное ощущение после занятий, которое сложно описать словами: возвращение к чему-то родному, теплому. В планах купить книги на беларускай мове и диски с мультфильмами. Очень хотется верить, что стараниями таких небезразличных людей, у беларускай мовы есть шанс возродиться.

Отредактировано Irina (31-01-2015 23:00:05)

+2

154

У гэтую суботу дзіцячыя заняткі "Мова Нанова"  будуць прысвечаны дзікім жывёлам. Калі ўсё складзецца, убачым яшчарку ды чарапаху. ))

За абвесткамі ды цікавосткамі можна сачыць на старонцы суполак МоваНанова ў Берасці у Фэйсбуку альбо Укантакце

А яшчэ ў гэтую суботу на Халтурына 2/1 завітае паэт ды перакладчык Андрэй Хадановіч. Пачуць ягоныя вершы можна будзе на дзіцячых занятках у 16.00 альбо на дарослых у 17.00. Тэма дарослай "Мовы"-- паэзія. Заняткі бясплатныя, уваход вольны. Калі ёсць пытанні- пішыце мне ў прыват.

Калі вершы Хадановіча будуць уключаныя ў школьную праграму, вы зможаце з гонарам сказаць сваім унукам, што бачылі "жывога" класіка.  8-) А вершы ў яго сапраўды класныя.

Хадановіч для дзяцей

Шкарпяткі

«Чаму шкарпэтка —
не шкарпятка?» —
Пытаецца ў бацькоў дзіцятка.
А мама кажа вінавата:
«Ня ведаю, спытай у таты».
Пытае ў таты: «Слухай, татка,
Чаму шкарпэтка — не шкарпятка?»
І тата адказаў таксама:
«Не ведаю, хай скажа мама».
Ідзе да хлопцаў і дзяўчатак:
Шкарпэткі ёсць — няма шкарпятак!
Няма шкарпятак —
ёсць шкарпэткі!
Маўчаць сяброўкі і суседкі…
А я скажу: каб быў занятак
І ў татак, і ў дзіцячых пятак,
Каб мелі чым заняцца дзеткі,
Пакуль ім надзяем шкарпэткі!

Шарык

У мяне ёсць шарык –
Жоўты, як ліхтарык.

На яго з усіх бакоў
Шмат сядае матылькоў.

Хочуць сесці на мой шарык
Цёця муха і камарык.

Сяду на яго сама…
Бах! — і шарыка няма.

Жабка
У ароніі жыве
Маленькая жабка.
У яе на галаве
Гумавая шапка.

А на лапках у яе
Гумавыя боты.
Жабка весела пяе,
Бо няма работы.

А за жабкай наўздагон
Скача жабянятка:
Шчасьця, радасьці вагон,
Бо няма занятку.

«Справы, - кажа, - не мае.
Я яшчэ зялёны».
Гэтым дрэнны падае
Прыклад для Алёны.

Паляванне ў ванне
Я іду на паляванне:
Паляванне будзе ў ванне.

Там жывуць гумовы морж,
Рыба-кіт і рыба-ёрш.

Ёсць кальмары і дэльфіны,
І пінгвіны быць павінны!

Чарапах, вядома ж, тры.
І бабры, мае сябры.

Эй вы там, хавайце пыскі!
Будзе мокра, будуць пырскі!

Хто са мной? Аддаць канцы!
Мы — цудоўныя нырцы!

Мышка туліцца да коткі –
Не ўцячэш з падводнай лодкі!

Разгайдаем ванну ўшчэнт,
Хто гайдаў — таму прэзэнт!

Накармлю маржа і крабіка
Кавай мамінай «Арабіка».

Напаю бабра і выдру
З татавай бутэлькі сідру.

Хто прайграў падводны бой,
Прыбірае за сабой!

Отредактировано Вясёлка (05-02-2015 23:42:37)

+4

155

Вясёлка
Какая же ты Умница, что ведешь такие увлекательные заняткi! Эх, скорей бы и нам подрасти в вашу теплую беларускамоўную компанию :)

0

156

Девочки, посоветуйте какую-нибудь современную песню про Беларусь на белорусском языке.Сейчас делаю своим ученикам клип про Беларусь, а вот с музыкой - загвоздка. Кроме "Мой родны кут" ничего в голову не приходит(

0

157

Тальчонок
Может тут что найдётся
http://www.belau.info/belarus/r/Songs-about-Belarus/

+1

158

Тальчонок написал(а):

Девочки, посоветуйте какую-нибудь современную песню про Беларусь на белорусском языке.Сейчас делаю своим ученикам клип про Беларусь, а вот с музыкой - загвоздка. Кроме "Мой родны кут" ничего в голову не приходит(

Літа Міша -песня пра Беларусь
поищите в поисковике ее,хорошая песенка

0

159

Тальчонок
А если Молитву Мулявина, не сверхсовременная, но красивая, хотя и грустная. Но она не под каждый клип, наверное, подойдёт

0

160

И под Мулявина как-то делала презентацию. А сейчас хочется что-нибудь новое, незаезженное. Но всё современное про Беларусь - на русском языке(( А мне надо на белорусском.

0

161

Тальчонок написал(а):

А мне надо на белорусском.

песня на белорусском

+1

162

Вясёлка написал(а):

У гэтую суботу дзіцячыя заняткі "Мова Нанова"

Мы працягваем балець(( А дачка пытаеццца, калі яшчэ пойдзем. :'(

0

163

Тальчонок, ещё есть такая песня про Беларусь. Очень она мне нравится, первый раз я её услышала по радио, в более медленном темпе, но тогда мне не удалось ни в каком виде её найти, а вот сейчас нашла только в записи со Славянского базара(тут  аудиозапись, тут слова)

Отредактировано Tamica (07-02-2015 11:48:09)

+1

164

ksanka написал(а):

Мы працягваем балець(( А дачка пытаеццца, калі яшчэ пойдзем.

Лепшайце. Чакаем.  8-)

Тальчонок, яшчэ Андрэй Кунец "Гэта Беларусь мая", Зміцер Вайцюшкевіч "Дзе мой край" (на верш Караткевіча).

+1

165

Вясёлка написал(а):

на Халтурына 2/1

А где это точнее найти?

0

166

Вясёлка написал(а):

Зміцер Вайцюшкевіч "Дзе мой край"

выдатная песня, вельми рэкамендую

0

167

Нужен репетитор по белорусскому языку - 6 класс. Куда, кроме Нью-тона можно обратиться? Подскажите пожалуйста, посоветуйте...

0

168

Комета
а к учителям не пробовали обращаться? 6-й класс не 11-й... вы где живете? могу знакомы поспрашивать. пишите в лс если что

0

169

Каму добрых дзіцячых вершаў з класнымі ілюстрацыямі?  :flag: Андрэй Хадановіч, той самы дзядзечка, які забаўляў дзяцей сваімі вершамі ды песнямі  http://i29.fastpic.ru/big/2011/1127/34/fe49a98013b4812882ebed18f9585534.gif на мінулых занятках "Мовы нанова дзеткам", выпускае кнігу. Усе падрабязнасці тут. Там жа можна замовіць кнігу без гандлёвых нацэнак.

http://labadzenka.by/wp-content/uploads/2015/02/03.jpg

І яшчэ анансую файныя кнігі Глеба Лабадзенкі "Дзіцячая замова" і "Дзіцячая замова-2" , якія дапамогуць у вывучэнні беларускай мовы. Тут падрабязнасці.

праект "дзіцячая заМова" -- гэта 100 вясёлых малюнкаў пра тонкасці і цікавосткі беларускай мовы.

-- як адрозніць "сябе" і "сабе", "гаспадарку" і "гаспадыню", "цяпер" і "зараз"?
-- што такое "усцяж", "імбрык" і "мянташка"?
-- як па-беларуску сказаць "трусы", "бюстгалтер", "изморось", "хлопок" і "машинное масло"?
-- якое беларускае слова перакладаецца пяццю расейскімі?

http://budzma.org/wp-content/uploads/2013/05/007.jpg

Калі вы прачыталі па спасылках, зразумелі, што існуе два варыянты- забраць кнігу ў Мінску самастойна альбо атрымаць па пошце, заплаціўшы каля 40.000 за дастаўку.

Каб было лягчэй і каб не пераплочваць, я магу сабраць заяўкі на кнігі, замоўлю ды буду шукаць варыянты забраць кнігі з Мінску. Грошы папярэдне плаціць не трэба. Пішыце мне ў прыват, калі хочаце замовіць кнігі.

З.Ы. Усіх, хто ходзіць на заняткі, чакаю заўтра ў 16.00.  :flag: Тэма: прыметнікі. Нарэшце прыйдзе жвавы пацук Людвік ды чарапаха-пакуль-не-прыдумалі-імя.

Отредактировано Вясёлка (13-02-2015 22:27:47)

+2

170

Сос, хэлп, дапамога, знiк вандроýнıк Флагэр шлё, можа ý кагосьцi загасцяваý з нагоды шчырага прыёму :flag:

0

171

Клююша, наверное, приболел кто-то из принимающей стороны.
Так что пишу сюда: хозяйке ПИнки Пай не беспокоиться! Принесем на след.занятие, потому что в эту Сб не придем - сопливые мы :(

Отредактировано BUSik (19-02-2015 13:02:05)

0

172

не, не, скрынка без малюнка, заданнi ёсць, вандроýнiк знiк.

0

173

Заўтра на дзіцячай мове тэма "Кватэра, хата." У госці чакаем мастачку Машу Міцкевіч. Яна стварае ўтульныя вобразы казачных герояў, якія перабраліся на паштоўкі ды старонкі дзіцячых кніг. А яшчэ Маша ў вольны час бавіцца стварэннем трольскіх домікаў. Як яна гэта робіць- распавядзе ў суботу ў 16.00 на Халтурына 2/1. Рыхтуйце пытанні.))

http://i750.photobucket.com/albums/xx148/kapunga/TROLLEYS-HOUSE_7462.jpg

Гэтыя цудоўныя домікі ды іншыя малюнкі Марыі Міцкевіч жывуць тут
http://scontent-b.cdninstagram.com/hphotos-xfp1/t51.2885-15/e15/10413030_551103025000917_1636994442_n.jpg

А на дарослай мове будзе выступаць пісьменніца Зінаіда Дудзюк.

+3

174

Дарэчы, а ці вядзецца ў Брэсце набор у беларускамоўныя класы?

0

175

UFO написал(а):

Дарэчы, а ці вядзецца ў Брэсце набор у беларускамоўныя класы?

Ведаю, што ў пачатковай школе № 34 у гэтым годзе выпускаецца такі клас, аднак набор на наступны навучальны год не плануецца  :dontknow: .
Пацікаўцеся гэтым пытаннем ў 3 гімназіі, магчыма там ёсць такія класы. А прасцей патэлефанаваць у аддзел адукацыі.

+1

176

Комочек

Дзякую шчыра. Нам пакуль што не гарыць - мы только ў 2016 пойдзем, тады ўжо і аддзел адукацыі будзем турбаваць. Ці ўжо зараз варта паклапаціцца? Можа хто яшчэ збіраецца на 2016 у беларускамоўны клас? Калі не памыляюся, пад заяву бацькоў могуць яго адкрыць, але, пэўна, трэба загадзя пісаць.

0

177

Девочки, кто подарил нам повязочку? Спасибо огромное, ОЧЕНЬ-ОЧЕНЬ порадовал подарок, красотищаааааа. Дочка носила не снимая, не могла уговорить снять ее, что бы одеть шапку  :D Еще раз спасибо...

0

178

Ежик, у нас на "Мове" форумскіх толькі палова, а можа і меней. Астатнія-- не з форума.) Пры жаданні можаце выказаць падзяку на занятках у гэтую суботу.

+1

179

Вясёлка, а кнігі :blush:  яшчэ доўга чакаць?

0

180

Вясёлка
Мы остались без коробочки на позапрошлом занятии (28 февраля). Принесли ту, которая была у нас, а новой не хватило (это со слов ребенка, я не была на занятии тогда, муж отвозил). На прошлое занятие не получилось прийти. Ребенку в эту сб идти без коробочки и брать любую? Он будет, скорее всего, снова без меня, чтобы знать, что говорить ему )))

Отредактировано Irina (10-03-2015 21:09:26)

0

Вы здесь » Форум для мамочек Бреста » Школьная скамья » Беларуская мова: помощь в освоении родного языка